Carries – forebyggelse og behandling

Carries, også kendt som huller i tænderne, er en folkesygdom, og det har det været i mange år. De fleste har efterhånden prøvet at have huller i tænderne, og det er svært at 100% at beskytte mod carries. Mange har fundet den bedste måde at forebygge sygdommen på, men dette betyder ikke at de aldrig vil opleve dem. Nogle kan opleve at få flere huller i tænderne grundet genetik, så uanset hvor godt de passer på tænderne så vil de stadig få huller i tænderne.

Hvordan undgår man at få carries?

Huller i tænderne opstår, når bakterier får lov til at sidde på tænderne i lang tid, og derfor får muligheden for at nedbryde tandemaljen, og derefter laver et hul i tanden. Får at undgå dette bør bakterierne blive fjernet.

Der er flere måder at forebygge carries på:

  • Børste tænderne grundigt, for at fjerne bakterierne (brug den rigtige teknik)
  • Brug tandtråd (fjerner bakterierne mellem tænderne)
  • Brug tandpasta der indeholder fluor (børst tænderne to gange om dagen med dette)
  • Besøg tandlægen ofte (hold øje med tænderne, og deres tilstand)

Hvordan bliver huller i tænderne behandlet?

Hvis man skulle være så uheldig at få carries, så er der ikke nogen grund til større bekymring. Huller i tænderne er relativt nemt at behandle. Der er flere måder hvorpå carries bliver behandlet, afhængig af hvor slemt det er.

Hvis det bare er et begyndende, overflade hul, så kan kalken i spyttet være med til at lave hullet af sig selv. Dette kan dog kun lade sig gøre, hvis man mindsker indtaget af sukker, og tandplejen forbedre sig.

Hvis det er et større hul, vil det være nødvendigt for tandlægen og gribe ind, og lave hullet. Når det gælder større huller, så er der flere måder at behandle hullet på, afhængigt af størrelsen på hullet. Hvis det er et lille hul, så vil den nok laves med en plastfyldning, efter det syge tandvæv er blevet fjernet. Hvis det er et stort hul, vil det være nødvendigt at afdække en del af tanden med et isolationsmateriale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *